CZ past Regioregie op dit moment toe in Zeeland & Zuid-Limburg. In enkele andere regio’s is een begin gemaakt met Regioregie voor specifieke doelgroepen, zoals kwetsbare ouderen.
Samenwerking Zuid-Limburg
Zorg- en welzijnsorganisaties in Zuid-Limburg werken al jaren op lokaal, gemeentelijk en sub-regionaal niveau intensief samen. Met het regiobeeld Zuid-Limburg, dat op 30 juni is ingediend op Regiobeelden (dejuistezorgopdejuisteplek.nl), is een goede stap in een bredere samenwerking op Zuid-Limburgs niveau die met Trendbreuk Zuid-Limburg al in gang is gezet.
- Het volledige regiobeeld met bijbehorende samenvatting vind je hier: Regiobeelden (dejuistezorgopdejuisteplek.nl)
- Wil je snel een overzicht van de belangrijkste uitdagingen? Open dan hier het document ‘Regiobeeld Zuid-Limburg: de belangrijkste uitdagingen in beeld’.
- In het artikel ‘Regiobeeld belangrijke stap in Zuid-Limburgse samenwerking’ vertellen zorg- en welzijnsbestuurders wat zij uit het regiobeeld halen en waar volgens hen de grootste uitdagingen liggen.
Als vervolg op het regiobeeld, werken de partijen nu samen aan het regioplan. Lees hier een terugblik van de bijeenkomst over het regioplan.
Mijnstreek (mijnlevengezond.nl)
In de Mijnstreek leidt het regiobeeld Mijnstreek (regio-beeld.nl) tot een dubbele opgave: het slimmer organiseren van de zorg en het inlopen van de gezondheidsachterstanden ten opzichte van de rest van het land.
Initiatieven in de regio
Enkele voorbeelden van het slimmer organiseren van de zorg in deze regio zijn:
- Huisartsen, specialisten en apothekers hebben een gezamenlijk Mijnstreek geneesmiddelenformularium opgesteld en bewaken de navolging van deze regionale afspraken over het voorschrijven en afleveren van het juiste geneesmiddel: MIJN.streek formularium (mijnstreekformularium.nl). De themacoalitie Farmacie en de Universiteit Maastricht hebben in 2021 het project ‘stop onnodig ICS gebruik in de huisartsenpraktijk’ opgestart. Het doel is om het aantal COPD-patiënten dat onterecht inhalatiecorticosteroïden (ICS) gebruikt in de huisartsenpraktijk te doen afnemen in de Mijnstreek.
- In de Oostelijke Mijnstreek ontwikkelen de huisartspraktijken zich onder begeleiding van de zorggroep door tot Pluspraktijken, de huisartspraktijk van de toekomst. Deze huisartsen werken patiëntgerichter en doelmatiger. Zij verwijzen minder door naar het ziekenhuis zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg: PlusPraktijken OZL – Mijnstreek – Mijnstreek (mijnlevengezond.nl). Een pilot met 14 PlusPraktijken heeft positieve resultaten opgeleverd. De betrokken huisartsen verwijzen o.a. minder naar het ziekenhuis, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Het positieve resultaat van de pilot heeft ertoe geleid dat de andere huisartspraktijken in 2021 de gelegenheid hebben gekregen zich aan te sluiten. Vrijwel alle huisartsenpraktijken hebben hiertoe besloten, zodat nu de volledige Oostelijke Mijnstreek op basis van dit concept praktijk gaat voeren.
- Met het Zuyderland is in een tienjaarscontract afgesproken dat het ziekenhuis gecontroleerd ‘krimpt’ doordat de beste zorg zo thuis mogelijk wordt geleverd. Behalve door het inzetten van digitale coaches die zorg op afstand mogelijk maken, gebeurt dat bijvoorbeeld door diabeteszorg naar de huisarts te verplaatsen: Projectplan diabetes 2.0 goedgekeurd door de Kerncoalitie Mijnstreek – Mijnstreek – Mijnstreek (mijnlevengezond.nl). De eerste resultaten in 2021 zijn positief. Tientallen diabetespatiënten zijn ondertussen niet meer in het ziekenhuis maar bij de huisarts in behandeling.
Enkele voorbeelden van initiatieven om de gezondheidsverschillen te verkleinen:
- Kwetsbare gezinnen komen in aanmerking voor extra kraamzorg en kwijtschelding van de eigen bijdrage: Meer kraamzorg bij kwetsbare gezinnen speerpunt in Zuid-Limburg (nummer1.nl). Het is één van de interventies binnen het programma Trendbreuk, waarin CZ participeert.
- De afgelopen jaren is een stevig netwerk van zelfhulpgroepen tot stand gebracht, waardoor het makkelijker wordt gemaakt om ervaringen te delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt: Praat eens met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Dat helpt! – Mijnstreek – Mijnstreek (mijnlevengezond.nl)
- Voor een belangrijk deel concentreert de maatschappelijke problematiek (en daarmee ook de zorgkosten) zich in Heerlen-Noord. CZ heeft daarom in 2021 besloten te participeren in de brede Alliantie Heerlen-Noord, met Lodewijk Asscher als kartrekker. Hier werken organisaties uit alle relevante sectoren (veiligheid, wonen, werken, onderwijs, gezondheid) samen aan een langjarige aanpak.